Skip to main content

Als ik in de loop van het jaar een andere auto van de zaak krijg waarmee ik geen privé-kilometers rijdt, moet ik dan toch bijtelling betalen?

Voor het wel of niet toepassen van de bijtelling voor een auto van de zaak, moet je kijken of je in totaal op jaarbasis meer of minder dan 500 kilometer privé gereden hebt met de auto van de zaak. Als je dus een aantal maanden van het jaar een auto had waarmee je privé gereden hebt en een aantal maanden een auto waar je niet privé mee reed, moet je voor het hele jaar kijken of je onder de grens van 500 kilometer blijft. Is dat niet het geval, dan moet je ook het hele jaar bijtelling betalen. Dus ook de periode dat je niet meer privé reed. Blijf je op jaarbasis onder de 500 kilometer, dan moet je wel het hele jaar (dus van beide auto's) een sluitende kilometeradministratie hebben als bewijs.

 

Voorbeeld:

Werknemer rijdt een auto van de zaak en houdt een sluitende kilometeradminstratie bij waaruit blijkt dat er minder dan 500 kilometer per jaar prive gereden wordt. Derhalve vindt er geen fiscale bijtelling plaats.

Op 1 april krijgt de werknemer een andere auto ter beschikking en besluit deze ook prive te gaan gebruiken. Er wordt vanaf 1 april geen kilometeradministratie meer bijgehouden.

Er zal nu ook voor de eerste drie maanden alsnog een fiscale bijtelling moeten plaatsvinden voor de auto die van 1 januari t/m 31 maart ter beschikking stond. 

 

auto van de zaak