Skip to main content

Salarisverwerking

Salarisverwerking, payroll, uitzenden?
Het werken met personeel is als werkgever op diverse manieren in te vullen.

 

Payroll
Bij payrolling werft en selecteert de werkgever zelf personeel. Zodra de juiste persoon gevonden is, wordt contact gezocht met het payroll bedrijf. Dit bedrijf regelt de verdere administratieve afhandeling en zal de werknemer in dienst nemen. De werknemer is dus niet bij het bedrijf zelf in dienst, maar bij het externe payroll bedrijf.
De werknemer wordt uitbetaald door het payroll bedrijf. Bij ziekte betaald het payroll bedrijf het loon door en regelt de begeleiding bij ziekte. Vakantie en vakantiegeld wordt door het payroll betaald. De hele papierwinkel wordt door het payroll bedrijf geregeld. De werkgever krijgt periodiek een factuur en daarmee is de kous af. Al met al dus volop voordelen voor de werkgever!
Elk voordeel heeft ook een nadeel. Nadelen aan payrolling zijn bijvoorbeeld de extra kosten. Het payroll bedrijf rekent natuurlijk een tarief waarin een winstmarge zit. Daarnaast kan de binding van de werknemer met het bedrijf minder zijn, waardoor sneller ontslag genomen wordt en minder verantwoording genomen wordt.

 

Uitzenden / uitzenburo
Ook bij uitzenden treedt de werknemer niet in dienst bij de werkgever zelf, maar in dit geval bij het uitzendburo. Het werven en selecteren wordt grotendeels door de intercedenten van het uitzendburo geregeld. De werkgever geeft de wensen en eisen aan, het uitzendburo gaat op zoek naar de geschikte kandidaten. Voor de werkgever scheelt dit veel werk.
Ook bij deze werkwijze kunnen de kosten hoger zijn door de kosten en winstmarge van het uitzendburo. Wel worden veel werkzaamheden uit handen gegeven, wat de werkgever zelf tijd en geld bespaart. Ook is hier weer de binding tussen werkgever en werknemer een stuk kleiner dan bij een echt dienstverband.

 

Salarisverwerking
Als u besluit de werknemer zelf in dienst te nemen, kan de salarisadministratie op diverse manieren vormgegeven worden:

 • zelf salaris software aanschaffen en zelf de salarisadministratie voeren (in huis salarisverwerking)
  besparing: kosten externe administrateur
  kosten: kosten software, kosten hardware, opleiding, bijhouden actualiteiten, kosten adviseurs, kosten vakliteratuur
  De software kan op de eigen computer / server geïnstalleerd worden of via het internet bij een externe partij (bijvoorbeeld de leverancier van de salarissoftware) gehost worden.
 • salarisadministratie uitbesteden aan de accountant
  besparing: kosten eigen salaris software / hardware, geen eigen specialistische kennis nodig
  kosten: kosten externe salaris administrateur
 • salarisadministratie uitbesteden aan een gespecialiseerd salarisverwerkingsbedrijf (externe salarisverwerking)
  besparing: kosten eigen salaris software / hardware, geen eigen specialistische kennis nodig
  kosten: kosten externe salaris administrateur

 

Klik hier voor een overzicht van salarisverwerkers.