Skip to main content

Persbericht ANVR inzake CAO reisbranche 2012-2013

 

Op dinsdagochtend 26 juni hebben vertegenwoordigers van werkgevers (ANVR) en werknemers (FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en Vakbond De Unie) het overleg voortgezet om te komen tot een nieuwe CAO voor de Reisbranche. De vorige CAO liep tot 1 april 2012. Het is de partijen tijdens de laatste onderhandelingen duidelijk geworden dat het helaas niet mogelijk is een onderhandelingsresultaat te bereiken.

Werkgevers zijn van mening dat het eindbod dat zij hebben neergelegd, een collectieve loonsverhoging over het feitelijk loon van 2,0% op 1 november a.s. en een looptijd tot 1 november 2013, een uitstekend bod is. Werkgevers vinden de structurele aanpassing van de loonschalen met 30%, zoals de vakbonden voorstellen, niet reëel. De reisbranche opereert in een tijd van moeilijke marktomstandigheden: de economische recessie duurt voort, het aantal boekingen loopt terug, de omzet blijft achter en de vooruitzichten vragen om creativiteit.

De vertegenwoordiger van de werkgevers, de ANVR, waarbij zo’n 1550 reisbureaus en 200 touroperators zijn aangesloten, raadt werknemers in de reisbranche die lid zijn van een vakbond aan in te stemmen met dit eindbod.
De ANVR stelt tevens voor gedurende de looptijd van de CAO een fundamentele discussie te voeren met de vakbonden over de toekomstige invulling van de CAO reisbranche en het arbeidsvoorwaardelijk overleg in de reisbranche.

Zo’n 15.000 werknemers zijn werkzaam in de reisbranche en verkopen met veel enthousiasme zakenreizen en vakanties.
Over enkele weken zal duidelijk worden of het eindbod wordt geaccepteerd.
 
Bron: persbericht ANVR (26-06-2012)

CAO akkoord, Reisbranche