Skip to main content

Bijtelling auto van de zaak (percentages)

Als een werknemer een auto ter beschikking krijgt van de werkgever, kan dat gevolgen hebben voor de te betalen belasting. Als de werknemer bijvoorbeeld meer dan 500 kilometer per jaar rijdt of geen sluitende kilometeradministratie heeft, is een fiscale bijtelling op het loon van toepassing.

De hoogte van de bijtelling is een percentage van de fiscale cataloguswaarde van de auto. Het percentage is vervolgens afhankelijk van de datum van de eerste toelating (bij auto's met een 1e toelating voor 1 janauri 2017, wordt het percentage bepaald door de datum eerste tenaamstelling) van de auto, de CO2 uitstoot van de auto en (t/m 2014) de brandstof waarop de auto rijdt.

 

2023

Onderstaand een overzicht van de percentages bijtelling auto voor auto's waarvan de datum van eerste toelating in 2023 ligt. 

CO2 uitstoot in gram per kilometer bijtellingspercentage
geen uitstoot, volledig elektrische auto

16 procent bijtelling voor het deel van de catalogusprijs t/m € 30.000
22 procent bijtelling voor het deel van de catalogusprijs boven € 30.000

geen uitstoot, waterstofauto 16 procent bijtelling
geen uitstoot, zonnecelauto 16 procent bijtelling
meer dan 0 gram per kilometer 22 procent bijtelling (zie onderstaande toelichting)

 

Excessief privegebruik auto

Bij excessief privegebruik van de ter beschikking gestelde auto, is de werkelijke waarde van het privegebruik belasting in plaats van de bovengenoemde percentages. Als op basis van de CO2 uitstoot een korting van toepassing is, mag die korting wel verrekend worden.

 

auto van de zaak