Skip to main content
10 april
2015

Werkgevers zeggen CAO gemengde - en speelgoedbranche op

De werkgevers (werkgeversvereniging Gebra) hebben aan de vakbonden (CNV / FNV) medegedeeld dat zij de CAO voor de gemengde- en speelgoedbranche opzeggen. 

De vorige CAO was stilzwijgend verlengd t/m 31 maart 2015. Eind 2014 hadden de werkgevers een eindbod voor een nieuwe CAO gedaan, maar dat bod is door de vakbonden afgewezen. De werkgevers zien geen mogelijkheden meer om het CAO overleg te hervatten en zeggen daarom de CAO op. Er is derhalve per 1 april 2015 geen CAO meer. Of er nog een nieuwe CAO gaat komen is nu nog niet te overzien.

De vakbonden vinden dat de werkgevers met een beter loonbod moeten komen, dat er een structurelen compensatie moet komen in ruil voor het afschaffen van de zaterdagtoeslag en dat de werkgevers het afschaffen van de aanvullende pensioenregeling moeten compenseren. De werkgevers zien hier echter geen mogelijkheden toe.

 

De vakbonden betreuren het besluit van de werkgevers. 

 

Bij de medewerkers die voor 1 april 2015 in dienst getreden zijn, blijven de arbeidsvoorwaarden uit de CAO van toepassing. Deze maken onderdeel uit van hun individuele arbeidsovereenkomst, bovendien staat in hun contract vaak een verwijzing naar de CAO.

Bij nieuwe medewerkers die vanaf 1 april 2015 in dienst komen, kunnen de werkgevers nu afspraken gaan maken zonder rekening te houden met de CAO. Ze kunnen er dus voor gaan kiezen om alleen rekening te houden met de wettelijke bepalingen uit het burgerlijk wetboek. 

Bij medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die na 1 april 2015 aflopen, moeten de werkgevers schriftelijk aanzeggen of ze deze overeenkomst willen verlengen of niet. Daarbij kunnen ze de verlenging op basis van nieuwe voorwaarden doen. Daarbij kunnen ze er dus voor kiezen om de bepalingen uit de CAO niet meer te volgen en terug te vallen op het burgerlijk wetboek.

De werkgevers mogen natuurlijk wel de bepalingen uit de oude CAO blijven volgen.

 

 

Naar de CAO voor de gemengde- en speelgoedbranche

 

 

 

 


Publicatiedatum: 10 april 2015