Skip to main content

Samenvatting cao drogisterijen

Onderstaand vindt u een aantal belangrijke bepalingen uit de cao drogisterijen . Deze informatie is gebaseerd op de cao met de looptijd van 1 juli 2017 t/m 30 juni 2018.

goto Klik hier om naar de pagina van de cao drogisterijen  te gaan

 

 

Werkingssfeer

In de cao drogisterijen is het volgende bepaald over de werkingssfeer:

Artikel 1.2 Werkingssfeer van deze CAO

1.2.1 Geldigheid en uitzonderingen
Deze overeenkomst geldt voor alle werknemers in dienst van een werkgever in de drogisterij- en aanverwante branche, rekening houdend met de beperkingen die in deze overeenkomst worden genoemd.
Voor AOW -gerechtigden is de Wet Werken na de AOW- gerechtigde leeftijd van toepassing.
Deze overeenkomst geldt niet voor personen die uitsluitend werkzaam zijn in een kantoor of magazijn van de werkgever, en waarvoor:
- met vakbonden of met de ondernemingsraad is afgesproken dat op hen de VGL-CAO van toepassing is;
- met vakbonden voor hen een eigen CAO wordt afgesloten;
- met vakbonden of ondernemingsraad een bindende regeling wordt afgesproken van minimaal een gelijk niveau als deze CAO, wat vooraf wordt getoetst door de Vaste Commissie.


1.2.2 Combinatiebedrijven
Deze overeenkomst geldt voor combinatiebedrijven drogist/apotheek (met uitzondering van de functie apothekersassistente; daarop is de CAO apothekersassistenten van toepassing), indien de omzet in receptgeneesmiddelen minder dan of gelijk is aan 50% van de totale omzet. De CAO apothekersassistenten is op alle werknemers van een combinatiebedrijf van toepassing indien meer dan 50% van de omzet wordt gemaakt in receptgeneesmiddelen.

 

 

Deze informatie is gebaseerd op de cao / looptijd zoals bovenaan deze pagina vermeld. Het kan zijn dat er ondertussen een nieuwe cao is overeengekomen. In dat geval dient de cao tekst van de nieuwste cao aangehouden te worden. Deze informatie is een verkorte weergave van de bepalingen uit de cao. Voor de volledige afspraken dient de tekst van de cao geraadpleegd te worden. U vindt de complete teksten op de pagina van de cao op deze website.

 

CAO drogisterij - feestdagen

In de CAO voor de drogisterijbranche (artikel 6.1.2) is het onderstaande afgesproken over feestdagen:

 

  1. Op zondagen en algemeen erkende feestdagen wordt niet gewerkt. De algemeen erkende feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en de beide Kerstdagen, de dag waarop de verjaardag van Z.M. de Koning wordt gevierd, alsmede 5 mei in de lustrumjaren (elke vijf jaar).
  2. Er kan op deze dagen wel gewerkt worden als bijzondere omstandigheden dat noodzakelijk maken en als de betreffende wettelijke bepalingen zich daartegen niet verzetten. Als vergoeding voor de op deze dagen verrichte arbeid wordt voor ieder gewerkt uur het uurloon betaald, vermeerderd met een toeslag van 100%.
  3. In de week waarin één van de hierboven omschreven feestdagen valt krijgt de fulltime werknemer 7,4 doorbetaalde vrije uren. Voor de overige werknemers geldt het aantal doorbetaalde vrije uren naar evenredigheid (contracturen / 37 x 7,4 uur), los van het feit of de medewerker wel of niet zou hebben gewerkt als het geen feestdag betrof.
  4. De werkgever kan hiervan afwijken na overleg met de ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging, of als die er niet zijn, met de gezamenlijke werknemers. In dat geval geldt de volgende regeling: “Een werknemer, die gedurende het hele vakantiejaar wekelijks een vaste vrije dag heeft, wordt geacht haar vrije dag genoten te hebben, als deze dag samenvalt met een feestdag als bedoeld onder 1, maar zij krijgt de derde en iedere volgende feestdag die in één kalenderjaar samenvalt met die vaste vrije dag, gecompenseerd in de vorm van een vervangende vrije dag.” Dit besluit moet schriftelijk vastgelegd worden.
  5. Een werknemer kan niet verplicht worden tot het werken op zondagen en erkende christelijke feestdagen.
  6. De werknemer kan bij voorrang een vrije dag opnemen op een voor haar geldende religieuze feestdag, tenzij gewichtige bedrijfsbelangen zich daartegen verzetten.

 

 

Deze informatie is gebaseerd op de CAO voor de drogisterijbranche 2015 - 2016. Het kan zijn dat er ondertussen een nieuwe CAO is overeengekomen. In dat geval dient de CAO tekst van de nieuwste CAO aangehouden te worden. Deze informatie is een verkorte weergave van de bepalingen uit de CAO. Voor de volledige afspraken dient de CAO geraadpleegd te worden. 

Terug naar de pagina van de CAO drogisterijbranche

 

 

 

 

 

 

Drogisterij