Skip to main content
29 april
2017

Werkneemster zwanger en ziek? Let op!

Is uw werkneemster zwanger en meldt zij zich ziek? Let dan goed op wat u met deze ziekmelding moet doen. Het kan u veel geld besparen!

Loondoorbetalingsverplichting

Als een werknemer zich ziek meldt, heeft u als werkgever een doorbetalingsverplichting van 104 weken. Volgens de wet moet u tenminste 70% van het loon doorbetalen, maar in een CAO, arbeidsovereenkomst of arbeidsvoorwaarden kan een hoger percentage afgesrpoken zijn.

Als werkgever kunt u zich bij een verzekeringsmaatschappij verzekeren tegen deze kosten. Over het algemeen is daarbij een wachttijd / eigen risico van toepassing.

 

Ziek als gevolg van zwangerschap of bevalling? Let op!

Als een zwangere werkneemster zich ziek meldt, dan zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Werkneemster ziek, maar niet door zwangerschap of bevalling:
    • voor aanvang van het verlof: de normale regels bij ziekte zijn van toepassing. U kunt geen uitkering bij het UWV aanvragen
    • tijdens flexibiliseringsperiode: is het verlof nog niet begonnen, meld de ziekmelding bij het UWV. Er zal een ziektewet uitkering toegekend worden. De dagen van de ziektewet uitkering worden in mindering gebracht op de verlofperiode van 16 weken.
    • tijdens de periode van het zwangerschaps- of bevallingsverlof: geen actie nodig. Er is door het UWV al een WAZO-uitkering toegekend.
    • na de periode van het zwangerschaps-/bevallingsverlof: de normale regels bij ziekte zijn van toepassing. U kunt geen uitkering bij het UWV aanvragen
  • Werkneemster ziek als gevolg van zwangerschap of bevalling: 
    • tijdens eerste 24 weken van zwangerschap: meld de ziekmelding bij het UWV. Er zal een ziektewet uitkering toegekend worden zolang de werkneemster ziek is door haar zwangerschap, maar tot maximaal het moment dat het zwangerschaps/bevallingsverlof begint.
    • tijdens de periode na 24 weken zwangerschap tot 6 weken voor de vermoedelijke bevalling: meld de ziekmelding bij het UWV. Er zal een ziektewet uitkering toegekend worden zolang de werkneemster ziek is door haar zwangerschap, maar tot maximaal het moment dat het zwangerschaps/bevallingsverlof begint.
    • tijdens de flexibiliseringsperiode: is het verlof nog niet begonnen, meld de ziekmelding bij het UWV. Er zal een ziektewet uitkering toegekend worden. De dagen van de ziektewet uitkering worden in mindering gebracht op de verlofperiode van 16 weken.
    • tijdens de periode van het zwangerschaps-/bevallingsverlof: geen actie nodig. Er is door het UWV al een WAZO-uitkering toegekend.
    • na de periode van het zwangerschaps-/bevallingsverlof: meld de ziekmelding bij het UWV. Er zal een ziektewet uitkering van 100% van het dagloon worden toegekend voor een periode van maximaal 104 weken.

De flexibiliseringsperiode is de periode van 2 weken in de 6 tot 4 weken vóór de dag na de uitgerekende bevallingsdatum. Is de werkneemster zwanger van een tweeling of meerling? Dan is de flexibiliseringsperiode de periode van 2 weken in de 10 tot 8 weken vóór de dag na de uitgerekende datum.

Het UWV hanteert geen eigen risico / wachtperiode. Indien aan de voorwaarden voor een ziektewet uitkering wordt voldaan, wordt vanaf de eerste ziektedag een uitkering toegekend. Derhalve is dus van belang om de melding bij het UWV te doen!

 

Voortijdig bevalling / overlijden baby / abortus

Meld de zwangere werkneemster zich ziek in verband met een voortijdig einde van de zwangerschap of door het overlijden van de baby, dan zal het UWV ook een uitkering toekennen:

  • einde zwangerschap door miskraam of aburtus tijdens eerste 24 weken van zwangerschap: meld dit bij het UWV. Er zal een ziektewet uitkering toegekend worden. Er is geen zwangerschapsuitkering van toepassing.
  • einde zwangerschap na 24 weken door een vroeggeboorte of overlijden van de baby bij de bevalling: meld dit bij het UWV. Er zal vanaf de dag na het einde van de zwangerschap een zwangerschapsuitkering toegekend worden van 16 weken.

 

Tijdig melden bij het UWV

  • Als uw werkneemster zich ziek meld door de zwangerschap tijdens de flexibiliseringsperiode, moet dit binnen vier dagen na de eerste ziektedag bij het UWV gemeld worden.
  • Meld de werkneemster zich ziek door haar zwangerschap voor de flexibiliseringsperiode, dan moet dit binnen zes weken na de eerste ziektedag bij het UWV gemeld worden. 
  • Meld de werkneemster zich na het bevallingsverlof ziek als gevolg van de bevalling, dan moet dit binnen vier dagen bij het UWV gemeld te worden.

De flexibiliseringsperiode is de periode van 2 weken in de 6 tot 4 weken vóór de dag na de uitgerekende bevallingsdatum. Is de werkneemster zwanger van een tweeling of meerling? Dan is de flexibiliseringsperiode de periode van 2 weken in de 10 tot 8 weken vóór de dag na de uitgerekende datum.

 

Meer informatie over zwangerschapsverlof / bevallingsverlof

Meer informatie over zwangerschapsverlof / bevallingsverlof vindt u op www.zwangerschapsverlof-informatie.nl

 


Publicatiedatum: 29 april 2017