salaris-informatie.nl


 

Adverteren bij Daisycon

Principeakkoord CAO zorgverzekeraars

Werkgevers en vakorganisaties hebben een principeakkoord bereikt over de CAO voor de zorgverzekeraars. De nieuwe CAO kent een looptijd van een jaar (1 juni 2010 tot 1 juni 2011). De CAO voorziet in een structurele salarisstijging van 1,1% per 1 september 2010.

Verder zijn er afspraken gemaakt over een beperkt aantal onderwerpen:

- De korting die de Algemene Nabestaanden Wet kent voor nabestaanden met een eigen inkomen wordt vanaf 1 januari 2011 via het pensioenfonds gecompenseerd.

- Er vinden een aantal aanpassingen plaats binnen de regeling bijzonder verlof. Het recht op verlof bij bevalling van de echtgenote gaat van twee naar vier dagen. De verlofregeling bij overlijden wordt uitgebreid. Dit leidt in een aantal gevallen tot één dag extra verlof. Bijzonder verlof bij verhuizing van de werknemer zal in het vervolg alleen worden toegekend indien de verhuizing op initiatief van werkgever plaatsvindt.

- Onder de noemer “Arbeidsmarktbeleid zorgverzekeraars” zal aandacht worden besteed worden aan thema’s als levensfasebewust personeelsbeleid, diversiteitsbeleid, het nieuwe werken en duurzame arbeidsverhoudingen.

- De huidige regeling reiskosten woon-werkverkeer blijft onderdeel uitmaken van de CAO. Tegelijkertijd wordt het mogelijk gemaakt per zorgverzekeraar afwijkende afspraken te maken. Hierbij heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht.

Tijdens het CAO-overleg is uitvoerig gesproken over de afkoop van de VUT-overgangsregeling. Werkgevers hebben voorgesteld de VUT-uitkering voor de geboortejaren 1956 tot en met 1960 af te kopen. Deze categorie werknemer ontvangt naar verhouding een lage uitkering. Uittreding kan verder worden bemoeilijkt door de AOW-discussie. Het is goed mogelijk dat de AOW-leeftijd stijgt terwijl de einddatum voor de VUT-uitkering ongewijzigd blijft. Rekening houdend met deze aspecten hebben werkgevers een korting op de afkoopsom voorgesteld. Deze korting was volgens vakorganisaties te hoog. Consequentie is dat de VUT-overgangsregeling gewoon in de CAO blijft staan.

-Partijen zullen het resultaat positief aan de respectievelijke achterbannen voorleggen. Uitsluitsel over de raadpleging van de leden wordt voor 1 juli 2010 verwacht.

De CAO zorgverzekeraars wordt afgesloten voor ongeveer 10.000 medewerkers van zorgverzekeraars.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland (Zeist, 1 juni 2010)

 

 

Terug naar www.salaris-informatie.nl


Adverteren bij Daisycon