salaris-informatie.nl


 

Adverteren bij Daisycon

Principeakkoord CAO 2007-2008 (3 april 2007)
CAO-partijen hebben op 3 april 2007 een akkoord bereikt over een nieuwe CAO Woondiensten. De nieuwe CAO bevat een substantiële verbetering van het bruto-nettotraject en is een belangrijke stap in de richting van een nieuwe structuur van de CAO. De CAO heeft een looptijd van twee jaar (1 januari 2007 tot en met 31 december 2008).

Verbetering bruto-nettotraject
De ouderdomspensioenpremie van werknemers wordt met 3 procent verlaagd. Als de ouderdomspensioenpremie in 2008 door het bestuur van het SPW wordt verlaagd, komt nog eens maximaal 1 procent van deze daling ten goede aan werknemers. De verhouding in de ouderdomspensioenpremie tussen werkgever en werknemer is dan ongeveer tweederde en eenderde, een aanzienlijke verbetering van het bruto-nettotraject.

Nieuwe structuur van de CAO
CAO-partijen voeren op 1 januari 2009 een nieuwe structuur van de CAO in waardoor corporaties die dat willen eigen arbeidsvoorwaarden kunnen maken. In 2007 en 2008 vindt een pilot plaats, waarin een aantal corporaties gaat experimenteren met het afspreken van arbeidsvoorwaarden op ondernemingsniveau. Corporaties die deelnemen aan de pilot krijgen dispensatie voor de overeengekomen afwijkende regelingen van de CAO.

Brutoloonsverhoging
Het brutoloon van werknemers wordt gedurende de looptijd van de CAO verhoogd met 4,6 procent. De eerste loonsverhoging van 1,3 procent gaat in op 1 april 2007. Daarna volgen loonsverhogingen van 1 procent per 1 juli 2007, 1,3 procent per 1 januari 2008 en 1 procent per 1 juli 2008. Werknemers ontvangen ook nog twee keer een eenmalige uitkering van 0,5 procent van het jaarsalaris: op 1 juli 2007 en op 1 juli 2008.

40-urige werkweek
CAO-partijen zijn overeengekomen dat werkgever en werknemer op individuele basis een langere werkweek tot veertig uur kunnen afspreken.

Overige onderwerpen
Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over het schrappen van de bijsturingsclausule (automatische prijscompensatie) en het starten van een project voor loopbaanontwikkeling voor de bevordering van doorstroom van personeel binnen of buiten de branche. Dit project wordt gefinancierd door het FSOW (Stichting Fonds Scholing en Ontwikkeling Woningcorporaties).

Geen legalisering
De bonden hielden tot op heden een akkoord tegen, met de eis om strijdige regelingen met de CAO op ondernemingsniveau te legaliseren. De partijen zijn nu overeengekomen dat deze regelingen na overleg met de ondernemingsraad, alleen kunnen worden gewijzigd als in redelijkheid en billijkheid genoegzame compensatie wordt geboden. Dit is geheel in lijn met de recente jurisprudentie en een oude uitspraak van de Commissie Interpretatie en Dispensatie.

 


Adverteren bij Daisycon