salaris-informatie.nl


 

Adverteren bij Daisycon

Loonsverhoging en verlaging werkdruk in voortgezet onderwijs

Werkgevers en werknemers hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten over de nieuwe cao voortgezet onderwijs. In het onderhandelaarsakkoord, dat een looptijd van 25 maanden heeft, is een structurele loonsverhoging van tweemaal 3,5% afgesproken. In het overleg is uitgebreid stilgestaan bij verlaging van de werkdruk. In de cao is een verlaging van de werkdruk vastgelegd en zijn afspraken gemaakt om de werkdruk op schoolniveau en individueel verder aan te pakken. Voor het onderwijs ondersteunend personeel (oop) is extra scholing en een verhoging van de extra eindejaarsuitkering gerealiseerd. Het akkoord wordt in de komende weken voorgelegd aan de achterban van de organisaties.

Loonsverhoging van 3,5%
In de cao wordt een structurele loonsverhoging van 6% gerealiseerd in 2008 en 2009. Ook groeit de eindejaarsuitkering met 1%. Deze loonstijging komt bovenop de loonsverhogingen die eerder zijn afgesproken in het convenant LeerKracht tussen minister, bonden en werkgevers en nu in de cao zijn verankerd.

Ondersteunend personeel
Voor onderwijs ondersteunend personeel (oop) is minimaal een loonsverhoging afgesproken die gelijk is aan die van het maximum van schaal 4. Verder ontvangt ondersteunend personeel tot schaal 8 een verhoging van de extra eindejaarsuitkering van 150 euro. Het oop krijgt extra recht op scholing. Naast de loonsverhoging voor iedereen gaat elke groep er in het bijzonder op vooruit.

Lagere werkdruk
Gedurende de looptijd van de cao wordt een aantal maatregelen genomen om de werkdruk te verminderen. In het schooljaar 2009/2010 wordt voor docenten met een lessentaak van 750 klokuren op jaarbasis, de lessentaak teruggebracht naar 728 klokuren. Met ingang van 1 augustus 2009 kan een docent, die binnen het geldende taakbeleid met het maximum aan lesgevende taken is belast, aanspraak maken op één lesroostervrij dagdeel per week. In het akkoord is afgesproken dat de uitwerking van de lessentaakvermindering in overleg op schoolniveau plaatsvindt. Startende docenten krijgen in het eerste jaar van de aanstelling een lesvermindering van 20 procent.

Bron: abvakabo

 

 

 

Onderhandelaarsakkoord cao VO (12 september 2008)

Op vrijdag 12 september 2008 hebben de werknemers- en werkgeversorganisaties in het voortgezet onderwijs een onderhandelaarsakkoord gesloten over een nieuwe cao VO met een looptijd van ruim twee jaar. Het onderhandelaarsakkoord wordt op 2 oktober in een extra ALV voorgelegd aan de leden van de VO-raad.

Het belangrijkste uitgangspunt van de nieuwe cao is om het werken in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Het akkoord behelst een marktconforme salarisverhoging van 6% en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1% (van 5,6 naar 6,6 procent). Deze beloningsmaatregelen komen bovenop de salarismaatregelen van het Actieplan Leerkracht.

Werkdruk
Een belangrijk onderdeel van de nieuwe cao betreft de aanpak van werkdruk. De bonden zijn akkoord gegaan met het voorstel van de VO-raad om de komende 2 jaar op schoolniveau de werkdruk aan te pakken. Hiermee wordt recht gedaan aan de individuele situatie van werknemers en is er ruimte voor scholen om te kiezen voor een eigen aanpak op schoolniveau.

De onderhandelaars van de VO-raad hebben met dit onderhandelaarsakkoord ingestemd, omdat duurzame oplossingen voor de werkdrukproblematiek alleen gevonden kunnen worden in maatwerk voor het individu en optimalisatie van het taakbeleid en de schoolorganisatie.

De afspraken in de nieuwe cao maken het mogelijk vanaf 2010 het taakbeleid geheel op schoolniveau vast te stellen, waarbij in de cao de normjaartaak van 1659 klokuren gehandhaafd wordt. Vanaf 2010 is het dan niet meer nodig om hierover overleg te voeren aan de centrale cao-tafel.

Betaalbaarheid
Veel scholen hebben hun betrokkenheid bij het proces getoond en ook hun zorg aan ons overgebracht. Die zorgen richten zich vooral op het punt van het taakbeleid en de betaalbaarheid van de afspraken. Daarom is in het onderhandelaarsakkoord opgenomen dat indien de uitvoering van deze maatregelen de budgettaire mogelijkheden van de werkgever aantoonbaar overschrijdt, de werkgever na overleg gevoerd te hebben met de PMR, in overleg kan treden met de bonden om afwijkende afspraken te maken. Voor de invulling van de werkdrukmaatregelen heeft de CAO-delegatie vand e VO-raad een budget van ca. 1% van de personele lasten voor ogen.

BAPO
De spaarmogelijkheid van de BAPO vervalt definitief per 1 augustus 2009.

Salaris
De bonden en de werkgevers zijn in het onderhandelaarsakkoord een marktconforme beloningsmaatregel overeengekomen van 7% in 26 maanden. Concreet betekent dat voor alle werknemers een loonstijging van 3% per 1 juli 2008, een verhoging van de eindejaarsuitkering in 2008 met 0,5%, een loonstijging van 3% per 1 oktober 2009 en een verhoging van de eindejaarsuitkering in 2009 met 0,5%.

Alle werknemers kunnen aanspraak maken op een persoonlijk budget voor scholing van 250 euro in het schooljaar 2008/2009. Dit bedrag wordt verhoogd naar 500 euro voor het schooljaar jaar 2009/2010.

Ondersteunend personeel
Voor onderwijs ondersteunend personeel (oop) zijn een aantal extra maatrgelen afgesproken. Het oop ontvangt minimaal een loonsverhoging die gelijk is aan die van het maximum van schaal 4. Verder ontvangt ondersteunend personeel tot schaal 8 een verhoging van de extra eindejaarsuitkering van 150 euro. Het oop krijgt extra recht op scholing. Naast de loonsverhoging voor iedereen gaat elke groep er in het bijzonder op vooruit.

Tekst onderhandelaarsakkoord
De tekst van het onderhandelaarsakkoord zal naar verwachting op 16 september beschikbaar zijn. Zodra de tekst van het onderhandelaarsakkoord beschikbaar is, kunt u deze hier downloaden.

Bron: VO-raad.nl

 


Adverteren bij Daisycon